Takini - Ähtäri Zoo

Takini

Budorcas taxicolor taxicolor
Mishmi takin

Härkägemssi eli takini on Himalajalla elävä vuohieläin ja Budorcas-suvun ainoa edustaja. Länsimaiset eläintieteilijät löysivät lajin vasta vuonna 1910. Nykyään se on Bhutanin kansalliseläin. Aikuinen takini on pituudeltaan 170–220 cm (hännän pituus voi olla lisäksi 10–15 cm), säkäkorkeudeltaan noin 110–120 cm ja se voi painaa 250–350 kg. Sillä on paksu, tiheä ja kihara turkki, jonka väritys vaihtelee ruskeasta harmaanja kullanruskeaan. Sekä uroksella että naaraalla on noin 30 cm pitkät sarvet. Ne osoittavat tyvestä sivuille ja taipuvat kärjistään taaksepäin.

Elinympäristö ja levinneisyys

Takinit elävät luonnonvaraisina Himalajan bambumetsissä 2000–4500 metrin korkeudessa. Takineja tavataan Länsi- ja Keski-Kiinassa, Assamissa, Bhutanissa ja Myanmarin pohjoisosissa.

Elintavat ja ravinto

Takinit ovat kasvinsyöjiä ja syövät lähinnä ruohoa, nuppuja ja lehtiä. Takinit ovat aktiivisia päivisin. Ne kerääntyvät talvella pieniin laumoihin, kun taas kesällä laumat ovat jopa sadan yksilön kokoisia. Vanhat urokset elävät yksin. Takinin kantoaika on 9 kuukautta ja naaras synnyttää kerran kahdessa vuodessa yhden jälkeläisen.

Uhanalaisuusluokitus

VU eli vaarantunut. Lajiin kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta keskipitkällä aikavälillä.

Kuvagalleria

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Saat ensimmäisenä tiedon eläinten kuulumisista, puiston tapahtumista ja tarjouksista!
  • flowpark ahtarizoo
  • honkiniemi
  • luoman hirvimokit
  • naavaresort
  • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Varausehdot tähän

Varausehdot tähän