Uutiset

Mitä Ähtäri Zoossa tapahtuu

Kansainvälinen lumileopardipäivä

Kansainvälinen lumileopardipäivä

Tänään, 23.10, vietetään kansainvälistä lumileopardipäivää. Sen tarkoituksena on lisätä tietoutta tästä kauniista, arvokkaasta, uhanalaisesta lajista ja tukea sen suojelua.


Lumileopardit elävät Himalajalla ja Keski-Aasian vuorilla yleensä 3000-5400 metrin korkeudessa. Ne suosivat puutonta aluetta, ja elävät nimenomaan vuoriston puurajan yläpuolella. Ne liikkuvat mielellään kallioisissa laaksoissa hämärällä, siellä on hyvä piileskellä mutta laaja näköyhteys tarkkailuun. Niiden tassut ovat isot, ja toimivat ikään kuin lumikenkinä lumen päällä kävellessä. Häntä on tuuhea ja pitkä, sen avulla lumileopardi tasapainottelee vuoristoisessa maastossa, pitkillä hypyillään ja se lämmittää mukavasti kerälle käpertyessä.


Lumileopardit ovat ujoja kissoja ja tunnettuja yksineläjiä. Ne pysyttelevät ihmisiltä piilossa -niin luonnossa kuin täällä meilläkin. Nämä hurjan näköiset kissaeläimet eivät ole lähtökohtaisesti ihmisiä kohtaan aggressiivisia, Himalajalla ja Keski-Aasiassa ei ole yhtään tiedettävää lumileopardin hyökkäystapausta.

Lumileopardi on uhanalaisuusluokitukseltaan vaarantunut, niitä on jäljellä luonnossa arviolta 3920-6390 yksilöä. Lumileopardikantaa uhkaa kolme merkittävää tekijää:
- Ilmastonmuutoksen aiheuttama puurajan nouseminen.
- Salametsästys
- Saaliseläinten väheneminen paikallisten kestämättömän metsästyksen seurauksena

Lumileopardien suojelemiseksi tehdään paljon työtä ympäri maailmaa. Niiden elinalueita suojellaan perustamalla suojelualueita. Salametsästystä vastaan alueella liikkuu partioita ja paikallisten ympäristötietoutta lisätään ympäristökasvatuksella. Lisäksi alueelle on kehitteillä petokorvausjärjestelmä. Kaikki 12 lumileopardimaata ovat sitoutuneet lumileopardin suojeluun ja lajia tutkitaan tehokkaiden suojelutoimenpiteiden selvittämiseksi. Eläintarhojen lumileopardeista pidetään tarkkaa kantakirjaa, jotta eläinten perimä säilyisi mahdollisimman monipuolisena ja eläimet terveinä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa lumileopardeja voitaisiin istuttaa takaisin alkuperäisille alueille. Tätä ennen vainon ja salametsästyksen olisi kuitenkin vähennyttävä.

Voit tukea lumileopardien suojelua esimerkiksi lahjoittamalla Snow Leopard Trustille, he tekevät suojelutyötä lumileopardin luontaisella alueella. Myös vierailu eläinpuistossa on osa lajinsuojelun tukemista, koska eläinpuistoissa tehtävä tutkimustyö luo koko ajan arvokasta tietoa lajin parempaa suojelua varten.

 

Asiakaspalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
030 62150
info@ahtarizoo.fi

Myyntipalvelu

Karhunkierros 150, 63700 Ähtäri
Arkisin klo 9-16
030 621 5444
sales@ahtarizoo.fi

Seuraa meitä