• instagram
  • instagram

Mummon puu löytyi etsintäkuulutuksella

Mummon puu istutetaan Ähtäri Zoon Farmille perjantaina 6.9. klo 9. Ähtäriläinen omenalajike Mummon puu löytyi kuin löytyikin etsintäkuulutuksella paikallislehdessä. Löytyi viimein sekä emopuu, että valmis taimi. Ihan ensimmäisellä ja toisellakaan kyselyllä ei Mummon puuta tullut vastaan. Tällainen etsiminen ja kysely saattaa olla tuttua sille, joka etsii pihallensa tiettyä, paikallista lajiketta, tai kasveja, jotka ovat kotimaista alkuperää. Uusia lajikkeita jalostetaan jatkuvasti, vanhat helposti unohtuvat. Paikalliset ja kotimaiset viljely- ja koristekasvien kannat ja lajikkeet ovat kuitenkin kasvimaailman aarteita, joiden säilyttämiseksi kannattaa olla hereillä, ja kysellä esimerkiksi taimistoilta, kerta toisensa jälkeen. 

Suomi on pitkä maa, ja omenanviljelyn näkökulmasta olemme Ähtärissä jo melko pohjoisessa, kasvillisuusvyöhykkeellä V. Paikalliset ja kotimaiset lajit ja lajikkeet ovatkin usein sopeutuneita, vaatimattomia, talvenkestäviä ja sisukkaita. Omenapuu on aina ihmisen seuralainen, puu täytyy suojata esim. jäniksiltä. Kuitenkin käytännön puutarhatyötä tekevän näkökulmasta, paikalliset ja kotimaiset kannat ovat yleensä ottaen helppoja. Esimerkiksi kangasajuruohon luonnonkanta hämmästyttää kerta toisensa jälkeen kauniilla kukinnalla, kasvaen lähes pelkässä kivikossa. Muita varmoja ovat esimerkiksi kyläkurjenpolven luonnonkanta, köynnöskasvi humala, ja kotkansiipisaniainen. 

Vertailun vuoksi: jalostetummat lajikkeet saattavat olla työläämpiä. Niille täytyy vääntää lapiolla kasvualustaa paremmaksi, ähertää pakkassuojauksia, kevätsuojauksia, routasuojauksia, suihkuttaa ja sumutella. Toisaalta - ihminen on utelias, ja sitä kautta oppivainen. Olihan omenapuukin alkujaan näillä leveyksillä erikoisuus, joita ensimmäinen rohkea kylvi ja suojeli. Auttoi alkuun. Viime vuosina on ennakkoluulottomasti istutettu bambua. 

Kotiseututarina, helppohoitoisuus, ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen. Vielä lopuksi: terveisiä kaikille mummoille, joilla on pihassa omenapuu, lajikkeesta riippumatta. 

  • flowpark ahtarizoo
  • luoman hirvimokit
  • honkiniemi
  • naavaresort
  • valkeisenloma

 

Web design by Mainostoimisto Uniikki

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot