• instagram
  • instagram

Blogi

Talikon varressa, ammattina eläimet: Mona Janhosen vastuueläimiin kuuluvat paitsi suloiset pikkupandat, myös vähemmän ihastusefektejä herättävät matelijat. Viime kesänä tapahtuneesta luonnonvaraisen kyyn ja pikkupanda Phoenixin yhteenotosta Mona ei ole ”käärmeissään”. Hän muistuttaa, että jokaisella eläimellä on tärkeä paikkansa ravintoketjussa - myös kyyllä! 

Kun helteisenä heinäkuun päivänä viileää paikkaa etsinyt luonnonvarainen kyy luikersi pikkupandojen tarhaan, oli kahden eläimen välisessä epäonnisessa kohtaamisessa mukana myös onnea. Pikkupanda Phoenix sai käärmeenpuremaan nopeasti apua tilanteen nähneiden neuvokkaiden asiakkaiden ansiosta.

- Asiakas soitti välittömästi tilanteen nähtyään meille eläintenhoitajille ja saimme heti vasta-ainetta Keuruun eläinklinikalta, eläintenhoitaja Mona Janhonen muistelee.

Nyt, yli puoli vuotta tapahtuneen jälkeen episodi on enää ikävä muisto, eikä kyyn puremasta jäänyt Phoenixille vaurioita. 

Vaikka eläinten kouluttaminen ei Tuire Kaimion mukaan ole vaikeaa, on siinä omat haasteensa - varsinkin, kun koulutettavat eläimet ovat villieläimiä! Ähtäri Zoon eläintenhoitajat saivat viikolla oppia ja uusia näkökulmia eläintenkouluttaja Tuire Kaimiolta, joka vieraili Zoossa, pandatalossa ja Farmilla. 

Ähtäri Zoon eläintenhoitajat saivat mahdollisuuden syventää osaamistaan, kun eläintenkouluttaja Tuire Kaimio tutustui eläinpuistoon, sen asukkaisiin ja hoitajiin. Kaimio on tunnettu erityisesti päätyöstään eläinnäyttelijöiden kouluttajana, mutta hänet tunnetaan myös eläinalan vaikuttajana, jonka sydämen asiana on tieteeseen perustuvien pito- ja koulutustapojen kehittäminen.

Vierailun ensimmäisenä päivänä Kaimio tutustui eläinpuistoon ja sen eri työpisteisiin, jututti hoitajia ja kartoitti asioita, joihin eläintenhoitajat mahdollisesti tarvitsisivat vinkkejä.

 

Lapsi mukaan töihin - päivää vietettiin viime perjantaina. Selina, Sofia, Sampo, Elli, Vilho, Lotta, Myrsky, Viima, Mimmi ja Kasperi pääsivät päiväksi seuraamaan, missä vanhemmat viettävät päivänsä. Kasperin mielestä parasta päivässä olivat kanat, Lotta puolestaan hämmästeli, kuinka monenlaisia töitä eläinpuistossa voi tehdä. Yksi asia näitä lapsia yhdisti: kukaan ei epäröinyt tarttua talikkoon! 

- Teetkö sä nämä kaikki asiat joka aamu?

10-vuotias Elli lapioi märkiä olkia kottikärryyn Ähtäri Zoo Farmin navetassa ja pyyhkäisee otsaansa. Kello on hieman vajaa yhdeksän aamulla ja takana on noin tunti farmin perusaskareita, joita äiti työpaikallaan tekee joka päivä. Ellillä on apuna navetan siivoamisessa Viima, Myrsky, Kasperi, Vilho, Sampo, Sofia, Selina, Mimmi ja Lotta. He ovat kaikki tulleet päiväksi vanhempiensa työpaikalle valtakunnallisen Lapsi mukaan töihin -päivän kunniaksi. 

Kun villisikakarju rakastuu, silloin sille ei maistu edes ruoka. Härskin mielestä Unelman luokse pitäisi päästä heti, mutta hoitaja Outi Saarinen tietää, että sikojen rakkausasioissa on parempi olla hosumatta. Pääsimme Outin matkassa seuraamaan Härskin suurta päivää, kun ovi Unelman tarhaan viimeinkin aukesi. Kuulimme samalla, kuinka Outista tuli eläintenhoitaja. 

Villisiat röhkivät tervehdykset innoissaan, kun hoitaja Outi Saarinen saapuu omena- ja rehusankojen kanssa tarhalle. Erityisen toiveikkaan silmäyksen hoitajaansa tekee Härski-karju.

Härskin syksy ei ole ollut helppo. Se on haistanut naapuritarhan Unelman kiiman jo lokakuusta saakka, mutta Outi on pysynyt tiukkana: Unelman tarhan ovi aukeaa vasta joulukuun puolella. Kaipuu Unelman kylkeen on ollut niin kova, että se on vaikuttanut jopa Härskin ruokahaluun. Rakastuneen sian on hankala ymmärtää, miksi morsiamen luokse ei pääse heti, kun siltä tuntuu. 

Talikon varressa, ammattina eläimet: Aika harva saa sanoa työskennelleensä hirvenvasojen varaemona. Pisimpään Ähtärin Eläinpuiston eläintenhoitajana työskennellyt Tiina Pitkänen on ollut tilanteessa, jossa orpovasa ei huolinut tuttipulloa muilta hoitajilta. Silloin ei auttanut muu kuin rytmittää elämä vasan ruoka-aikojen mukaan. 

  

Tiina Pitkänen taluttelee suomenhevostamma Tullausta Ähtäri Zoo Farmin pihamaalla. Välillä pysähdytään aitan eteen poseeraamaan kameralle, samalla hevonen saa Tiinalta halauksen ja taputuksia. Ratsastamaan ei tänään lähdetä, sillä maa on jäässä ja Tullaus odottelee vielä kengittäjän käyntiä, jotta jalkoihin saadaan pitävämmät hokkikengät.

Työ farmilla on Tiinalle uutta, mutta eläinpuisto ja sen eläimet tuttuja jo kolmenkymmenen vuoden ajalta. Tiina onkin pisimpään talossa työskennellyt eläintenhoitaja. 

Alakategoriat

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot