• instagram
  • instagram
Ilves - Ähtäri Zoo

Lodjur

Lynx lynx

Lodjuret är Finlands enda kattdjur

Vintertid avslöjas lodjurets revir av stora, runda tassavtryck i skaren och under vårnätter av dess ljudliga hoande. Loar rör sig nästan tjugo kilometer varje natt och reviren kan sträcka sig över områden på över tusen kvadratkilometer.

Lon har utrotats i den största delen av Centraleuropa. Arten höll på att dö ut också hos oss på 1950-talet. En ny lodjursstam bildades av ättlingar till loar som vandrat hit från Sverige och Ryssland.

Ions färgvarianter

Olika färgvarianter av lo har egna benämningar:

Kattlon har flest fläckar.

Rävlon har bara fläckar på benen. 

Varglon har stora, svagt tecknade fläckar och två svarta ränder på ryggen.

Unga loar lever gärna i grupp. Äldre lodjur lever ensamma i naturen, men i djurparker kan par hållas tillsammans året om. En lohane skadar inte sina ungar. Han deltar tvärtom i skötseln av ungarna, om än inte lika flitigt som honan. Lodjursstammen uppskattades år 2012 till omkring 2 500 djur.

Rödlistning

Livskraftig (LC).

Bildgalleri

Hotelli Mesikämmenen varausehdot
Muiden kohteiden varausehdot