Brunbjörn

Brunbjörn

Ursus arctos

Björnen är Finlands nationaldjur. För våra förfäder var björnen ett viktigt och heligt djur som inte fick nämnas vid sitt rätta namn. Därför finns det gott om smeknamn för björnen. I djurparker kan björnar bli upp till 40 år, i det vilda blir de bara cirka 9–10 år i områden där de får jagas. Björnen utrotades nästan helt i slutet av 1800-talet. Numera uppskattas björnstammen till omkring 2 000 individer. Björnar väjer vanligtvis för människor, men unga och nyfikna björnar kan ibland förirra sig till mänsklig bebyggelse. Björnen är skygg av naturen, och den flyr hellre än att närma sig människor. Därför är det bra att ge ljud ifrån sig när man rör sig i björntrakter.

 

Allätande rovdjur

Brunbjörnen har det största utbredningsområdet av alla björnar i världen. Den är Finlands största rovdjur, trots att 75 procent av dess föda består av växter. Björnen är en verklig allätare: den gillar såväl bär, olika växtdelar och säd som fisk, insekter och kött. Inte ens dess rykte som honungsälskare är påhittat, utan björnar smaskar gärna i sig honung om de får chansen. Björnar uppsöker också aktivt kadaver.

 

Skarp nos 

Björnen har en lång nos och ett välutvecklat luktsinne. Björnen känner nästan alltid vittringen av människa innan människan ens vet att det rör sig en björn i samma område. De små ögonen är ett tecken på björnens svaga synsinne.

 

Små björnungar

Brunbjörnar lever mestadels ensamma, och träffar varandra främst i maj–juni under parningstiden. I djurparker kommer björnarna emellertid väl överens i samma hägn, och vissa studier visar att björnhonor åtminstone delvis har överlappande revir med nära släktingar. Hanens revir är cirka 1 400–1 500 km2 stort och honans cirka 250–500 km2. Enligt den senaste uppskattningen som Naturresursinstitutet (LUKE) gjort av björnstammen i Finland har den vuxit. Det totala antalet individer uppskattades till 2 300–2 500 innan jaktsäsongen år 2020. Uppskattningen var cirka 14 procent större än den föregående.

Under brunsten kan det uppstå tuffa slagsmål mellan hannarna om honorna. Om parningen leder till befruktning följer ett annat av björnens särdrag, nämligen fördröjd fosterutveckling. Dräktigheten stannar upp i initialskedet för olika långa perioder, varför variationen är stor i dräktighetens längd. Embryona fäster inte i livmodern förrän honan går i ide.

När honan sover sin vintersömn föder hon 1–4 ungar. Ungarna är mycket små när de föds (ca 500 g), och de är blinda och hjälplösa. Tack vare moderns feta mjölk växer de snabbt till sig innan våren kommer. Ungarna följer vanligtvis med modern till därpå följande vår, ibland längre. Honan får vanligtvis ungar vartannat till vart fjärde år. Ibland kan såväl äldre som nyfödda ungar följa med modern.

 

Björndödäre

Björnjakten regleras av EU:s habitatdirektiv. Björnstammen i Finland har blivit såpass mycket starkare att den kan regleras genom stamvårdande jakt. I renskötselområdet får björn jagas enligt fastställda kvoter medan jakten i övriga delar av Finland kräver undantagslov som beviljas separat. Finlands viltcentral och polisen ska underrättas om björnar som dödats. De som deltar i jakten ska avlägga ett särskilt skjutprov. Det går att äta björnkött men det finns risk för trikinos (trikinsmitta), och köttet ska därför låta undersökas innan det äts.

 

Djup sömn vintern igenom 

Vintern i Finland är lång och fattig på föda. Därför går brunbjörnarna här i vinteride för att spara energi. I sydligare länder kan de förbli aktiva hela vintern. Om höstarna samlar björnarna på sig reservnäring genom att äta stora mängder föda, såsom kolhydratrika bär. Tack vare sitt fettlager kan björnen klara sig i upp till 6 månader utan mat, även om vintersömnen sällan blir riktigt så lång. Björnarna går i ide i oktober–november. Björnens vintersömn är inte lika djup som den äkta dvalan hos till exempel fladdermöss, utan björnen kan röra på sig under vintern och rentav lämna idet. Björnen bygger sitt ide exempelvis i en gammal myrstack eller i skydd av lågt sittande grankvistar. Man anar knappast när man vandrar runt i skogen om vintern att det under någon kulle kan ligga en björnhona som just ska till att föda ungar i sitt ide!

 

Utbredning

Brunbjörnen har det största utbredningsområdet av alla björnar i världen. I Finland påträffas brunbjörnen i hela landet förutom på Åland.