Fjälluggla

Fjälluggla

Bubo scandiacus

Fjällugglan är en akut hotad och sällsynt invånare i Lappland. Globalt sett är utbredningen koncentrerad till det norra polarområdet. Fjällugglor kan bara häcka där det finns gott som sork och lämmel. Mängden smådäggdjur varierar från år till år och fjällugglorna tvingas ibland vandra tusentals kilometer för att hitta bättre jaktmarker. Fjällugglehannar är snövita medan honornas och juvenilernas (ungfåglarnas) färgteckning varierar från vitt till mörka strimmor. Ugglans vita färg är en kamouflagefärg i snötäckta landskap. Benen är fjäderklädda, vilket vittnar om anpassning till kalla förhållanden. Fjällugglan bygger sitt på någon hög plats på marken, varifrån den har god utsikt. Den jagar också under dygnets ljusa timmar, vilket framgår av de gula ögonen.

 

Sårbar globalt, akut hotad i Finland

Ännu i början av 1900-talet hörde fjällugglan till de etablerade häckfåglarna i Finland. På grund av förföljelser och omfattande ägginsamling hade den försvunnit runt 1930-talet. Samlare i Centraleuropa betalade då lokalbefolkningen avsevärda belopp för äggkullar av fjälluggla. Arten fridlystes 1962, och numera påträffas fjällugglan mycket sällan i Finland. Den häckar sporadiskt bara i den nordligaste delen av Lappland. I Finland bedömdes den nationella bevarandestatus år 2000 som ”starkt hotad” och år 2010 som ”akut hotad”.

Det är fortfarande okänt exakt vilka orsakerna är till att lappugglestammen gått tillbaka, men en sannolik och möjlig orsak är klimatförändringen som gör att denna vackra, arktiska fågelarts habitat krymper.

 

Fjällugglorna i Etseri 

 För närvarande finns det fyra fjällugglor i Ähtäri Zoo. Paret Väinämöinen (hanne) och Ahtisaari (hona). Dessutom har de två ungar i djurparken: Taiga och Tundra, bägge honor. Honan Ahtisaari är av vild börd och är således värdefull med tanke på den genetiska mångfalden. Utmattad landade hon på däcket av en båt i Nordsjön år 2002. Hon fördes först till Belgien och därifrån hit till Etseri. Också Tundra och Taiga är av samma anledning särskilt värdefulla genetiskt sett. Ahtisaari och Väinämöinen bor i ett hägn intill Naturhuset medan Taiga och Tundra håller till i uggelhuset.