Kanadagås

Kanadagås

Branta canadensis

Kanadagåsen är den största av gässen i Finland. Såsom namnet antyder är kanadagåsen en nordamerikansk art. Den introducerades i Europa på 1600-talet och i Norden på 1930-talet, då 3–5 individer planterades ut i naturen i Sydsverige. Stammen växte snabbt och redan på 1960-talet uppskattade man att det fanns över 10 000 kanadagäss. I Finland observerades kanadagås för första gången på Karlö år 1955. De första individerna utplanterades i Finland på 1960-talet. Först på 1970-talet, efter flera försök till utplantering, började en växande stam etablera sig i landet.

Kanadagåsen känns igen på den svartvita färgteckningen i ansiktet. Den vita fläcken under hakan kontrasterar mot det svarta huvudet och halsen och syns väl på håll. Bröstet är ljust. Kanadagåsens kost består av växtföda, såsom örter, säd och vattenväxter, som den vanligtvis betar på åkrar och ängar. Den äter också i vatten, där den halvdyker efter mat i grunt vatten. Ungarna äter även insekter.

 

Trivs i många typer av miljöer

Kanadagåsen trivs i alla sorters vattenmiljöer. Rikligast är förekomsten längs kusterna i södra och sydvästra Finland. Under det senaste årtiondet har kanadagåsen spridit sig allt längre in i landet och norrut. En av hemligheterna till kanadagåsens framgång är att den trivs i så många olika miljöer. Den klarar sig i såväl ytterskärgården som på fastlandet i havsvikar och sjöar.

Kanadagäss bildar livslånga par. Det låga boet byggs av växtmaterial som finns tillgängligt och fodras med fjädrar. Kanadagäss försvarar aggressivt sina bon, och de kan till och med stå emot rävar.

 

Viltfågel

Kanadagåsen är en främmande art som introducerats för att jagas. Liksom andra viltfåglar är den fredad utanför jakttiden. Arten uppföljs och lokalt betraktas den som invasiv art. Kanadagåsen har inte konstaterats inverka negativt på Finlands ursprungliga fågelarter. Däremot väljer många fågelarter som häckar nära vatten specifikt att häcka i närheten av kanadagäss eftersom de försvarar sina bon så aggressivt.