Rådjur

Rådjur

Capreolus capreolus

Rådjuret har, inte utan anledning, kallats det vackraste av hjortdjuren. Den är det minsta hjortdjuret i såväl Finland som hela Europa. Det gracila rådjuret har långa, slanka ben och smala klövar. Ursprungligen en lövskogsart som har anpassat sig till skogstyperna i norr. Trivs i barr- och lövskog, på ängar, skogsdungar och halvöppna landskap som genomskärs av vattendrag. Rådjuren är mest aktiva i skymning och gryning. Rådjur är mer kräsna än andra hjortdjur i släktet. Sommartid består kosten av mjuka gräs- och örtväxter. Under hösten tillkommer bär och svampar. På vintern äter rådjur ris samt kvistar och skott av träd och buskar.

 

Sommar- eller vinter päls?

Rådjuret är rödbrunt under sommaren och gråbrunt på vintern. På halsen syns två lappar. Ett bra kännetecken är den vita eller gulaktiga spegeln på rådjurets bakdel. Till skillnad från vitsvanshjorten har rådjuret en liten svans täckt av päls, så den vita färgen baktill syns hela tiden. Om vintern känns rågeten (rådjurshonan) igen på tofsen i baken och om sommaren på att huvudet är hornlöst, medan råbocken (hannen) har horn. Enbart bockarna har horn, med upprätta taggar och högst tre grenar. Efter brunsten fäller de hornen i november–december.

 

Utbredning 

Arten påträffas nästan överallt i Europa, västra Ryssland och Mellanöstern. Utbredningen i Finland begränsas av snötäckets tjocklek. Rådjuret tros ha dött ut i Finland på 1600- och 1700-talet på grund av de kalla klimatförhållandena och jakt. Arten återvände emellertid till Finland via Tornedalen från Sverige, via Karelska näset från Ryssland samt till Egentliga Finland och södra Finland genom återintroduktion på 1980-talet.

 

Rådjurets egenart

Rådjuret är det enda av de partåiga hovdjuren med fördröjd fosterutveckling. Brunsten infaller under sommaren, men kalven föds inte förrän maj–juni följande år. Den befruktade äggcellen är vilande tills januari, när utvecklingen av den aktiveras. Rådjuret fortplantar sig snabbt, eftersom en get kan föda två, ibland rentav tre kalvar på en gång. Geten gömmer sina kalvar, som kallas kid, i skogen och ammar dem flera gånger om dagen. Följande vår avvänjs kiden innan de nya kalvarna föds. Rådjur lever ensamma eller i små familjeflockar. Vintertid ser man dem emellertid ofta i större flockar på bra matplatser. Rådjuret är byte för lodjur, varg och ibland även räv.